Hoe werkt de KultuurCentrale?
Veelgestelde vragen
Over ons
Menu
Sluiten
Prikbord
Profielen
Groepen
Cultuuronderwijs
Registreren
Inloggen
Registreren
Inloggen
Prikbord
Profielen
Groepen
Cultuuronderwijs
Hoe werkt de KultuurCentrale?
Veelgestelde vragen
Over ons
Filteren
Filteren
Aanbieders
Producten
Disciplines
Doelgroepen
Kerndoelen
Locaties
Leerlingrollen
Productvormen
Tijdsduur
Vakken
Aanbieder gevestigd in
Filteren
Producten
Aanbieders
Cultuuronderwijsproducten
Zoeken
DJ'en
De Rijdende Popschool
Weet je hoe elke grote DJ ter wereld is begonnen? Gewoon, door het uit te proberen. En dat kan jij ook doen! Wij nemen alle spullen mee die nodig zijn en we gaan samen aan de slag met beatmatchen, mixen, loops en allerlei effecten! Je leert zo de DJ-controller kennen en draait straks de sterren van de hemel. Deelnemers leren de basisprincipes van DJ’en door het zelf uit te proberen. Ze kunnen experimenteren met DJ-controllers onder begeleiding van een professionele DJ en leren zo de basis van het vak. Beatmatchen, mixen, loops, cue-points en allerlei effecten komen voorbij tijdens deze workshop. De laatste workshop kan een presentatie zijn voor ouders, familie en vrienden. De Rijdende Popschool neemt alles mee wat nodig is om de workshop te kunnen volgen.
Beats&Lyrics
De Rijdende Popschool
Wil je samen met een producer aan de slag gaan om je eigen track te maken? Dat kan! De Rijdende Popschool komt naar jouw school toe met alles wat daarvoor nodig is. Eerst begin je met het maken van een dikke beat op een laptop in het programma Ableton Live. Dan volgt het schrijven van tekst en uiteindelijk kun je deze rappen of zingen op je zelfgemaakte beat! Het komt dan allemaal samen in een tof nummer. In dit workshopprogramma gaan kinderen in workshops van 60-90 minuten aan de slag met beats te maken, een tekst te schrijven en deze uiteindelijk te rappen of te zingen op de zelfgemaakte beat. Het werkt voor kinderen erg motiverend om op een andere manier bezig te zijn met schrijven en taal. Ze krijgen dit nummer na afloop digitaal en de laatste workshop kan een presentatie zijn voor ouders, familie en vrienden. De Rijdende Popschool neemt alles mee wat nodig is om de workshop te kunnen volgen.
Knoei
STT-Produkties
Schoon zal het worden. Dat is haar taak. Alles schoon en netjes. Alleen dat laatste vlekje wegboenen en dan is ze klaar. Wacht, daar zit ook nog een vlek. Bijna klaar. Maar ze is nog lang niet klaar. Het vuil is pas het begin. Van een avontuur door de wildernis. Een wereld vol moddermormels, blubberbeesten en stinkdieren. Met haar spons en dweil gaat ze hen te lijf. Of omarmt ze ze juist? Een vrolijke, bijna woordeloze voorstelling over het verlangen naar vies en wild. Een ode aan de fantasie en verbeelding. Een absolute aanrader voor iedereen die even wil ontsnappen aan de dagelijkse hectiek en zich wil laten meevoeren in een wereld vol verbeelding en plezier. Roosmarijn Oldert, ICC-er Montessorischool Hoofddorp Hilariteit en meeleven alom bij het publiek. Maar het mooiste is dat er ondertussen een droomreis wordt gemaakt, een reis waarvoor je niet eens in het vliegtuig hoeft te stappen. En de kinderen? Die reizen als vanzelfsprekend mee! Wendy en Kim, leerkrachten groep 3/4, OBS De Vogels Oegstgeest
Nautilus atelieronderwijs
* Krebh * Heleen van den Broek
Voor het Nautilus, basisschool in Zuidhorn, heb ik een set van 36 atelierkaarten gemaakt, op maat, passend bij de thema's van de school. De volgende technieken komen aan bod: tekenen, schilderen, bouwen, druktechnieken, media, collage, textiel en klei. Elke kaart introduceert een kunstwerk en daarover wordt een gesprek gevoerd. Daarna volgt een fase van experimenteren met materiaal en technieken en vervolgens kan er gewerkt worden van proces naar product. Het eindresultaat staat niet vast, er zijn geen voorbeelden, maar wel wat tips en suggesties. Er is veel ruimte voor eigen inbreng van kinderen en leerkracht. Het team heeft kennisgemaakt met de kaarten en de werkwijze tijdens een teamtraining. Ook is er een ruimte ingericht met kratten gevuld met materiaal dat nodig is om met de atelierkaarten te werken. Wil je ook zoiets op maat gemaakt voor jou school, neem dan contact met me op.
Chinese Dans en Kungfu Workshop
The GroundBreakers modern dance
Ontdek de balans tussen sierlijke beweging en krachtige expressie. Leer technieken uit de Chinese dans en Kungfu, zoals Crane Turn, Sweeping Turn, Windmill Hops en Lotus Kick Jump. Train onder begeleiding van een ervaren Shifu en ontwikkel balans, kracht, coördinatie en focus. Beheers de Horse Stance, trappen, stoten en basistechnieken van zelfverdediging. Ervaar de discipline en innerlijke kracht van deze eeuwenoude kunst.
Verhalen van Vrijheid Toolkit
Op Verhaal / Frank Belt
Met de activiteiten in deze Toolkit maken kinderen een eigen verhaal over vrijheid dat op school verteld kan worden. Past uitstekend bij 4/5 mei. De Toolkit bevat het Vogelvrij Vertelspel. Hiermee verkennen de leerlingen spelenderwijs wat vrijheid voor hen betekent. In de handleiding staan de activiteiten die daarop volgen. Stap voor stap leren de kinderen een eigen verhaal over vrijheid te maken en vertellen. De Toolkit is in 2024-2025 in het kader van ‘Groningen 80 Jaar Vrijheid’ ontwikkeld op en in samenwerking met vijf scholen voor regulier en speciaal onderwijs in de provincie Groningen. Er zijn twee mogelijkheden: 1. Zelf uitvoeren van de activiteiten in de Toolkit. Bestel de tas met Vogelvrij Vertelspel en Handleiding via info@opverhaal.nl 2. Activiteiten laten uitvoeren door Frank Belt. Na dit voorbeeld kan de leerkracht de lessen voortaan zelf geven. In drie workshops van 1 uur (of twee van anderhalf uur) maken de kinderen hun eigen verhaal over vrijheid en leren dat vertellen. De Toolkit wordt eigendom van de school. Op aanvraag is een versie voor Nederlandse Gebarentaal beschikbaar. Deze Toolkit en de workshops kunnen gecombineerd worden met de voorstelling Verhalen van Vrijheid.
Verhalen van Vrijheid (voorstelling)
Op Verhaal / Frank Belt
Een grijze en grauwe stad, geregeerd door een koning die geen enkele tegenspraak duldt. Tot op een dag een vreemde jonge vrouw in een bont gekleurde jas de stad binnenkomt. Haar komst zal alles veranderen. Verhalen van Vrijheid is ontwikkeld in het kader van Groningen 80 jaar Vrijheid maar reikt veel verder dan die herdenking. Het muzikale verhaal geeft alle aanleiding om met elkaar stil te staan bij wat vrijheid is en hoe je vrijheid kunt bewerken. Geschikt voor groep 5 en hoger. Bij de voorstelling is een Toolkit ontwikkeld die gebruikt kan worden voor of na de voorstelling.
Vioollessen bij Basisscholen
Anna Badalian violiste/viooldocente
Eerst gaan wij kennis maken met viool, leg ik uit hoe gaan wij vasthouden en proberen beetje geluid maken. Wij gaan verschillende ritme leren spelen en beetje leren noten lezen. Eerste 2-3 lessen spelen wij lossen snaren en daarna proberen wij met vingers om nieuwe geluiden ontdekken. Als kinderen kunnen al beetje spelen dan gaan wij een makkelijke en leuke liedje leren spelen. Ik bied vanaf 5 tot 10 lessen, mocht dat school wil minder of meer dat kan altijd op afspraak. Lessen duurt 30, 45 of 60 minuten, tijd kan altijd in overleg
The Hunt
Theater De Steeg
Ontdek de theaterwereld met The Hunt- Een interactieve rondleiding voor middelbare scholieren! Ben jij als docent op zoek naar een inspirerende en educatieve activiteit binnen de kunstvakken, zoals theater of CKV? The Hunt neemt jouw leerlingen mee op een unieke ontdekkingstocht door de wereld van theater! Bij Theater de Steeg in Groningen ervaren leerlingen hoe een theaterproductie tot stand komt en ontdekken ze welke beroepen er allemaal schuilgaan achter de schermen – van regisseur tot technicus, van acteur tot marketeer. Tijdens deze interactieve rondleiding krijgen ze niet alleen een exclusief kijkje backstage, maar leren ze ook welke opleidingen en vaardigheden nodig zijn om in de culturele sector aan de slag te gaan.
Theaterworkshop
Theater De Steeg
Van maskers tot Brecht – een interactieve reis door de theatergeschiedenis! Op zoek naar een boeiende en praktijkgerichte theaterworkshop voor jouw CKV-, kunst- of theaterlessen? Theater De Steeg biedt een speelse ervaring waarin leerlingen niet alleen over theatergeschiedenis leren, maar deze ook zelf ervaren! Tijdens deze workshop duiken leerlingen in de oorsprong van theater, van het oude Griekse masker-theater tot de speelse commedia dell'arte en eindigen ze bij het epische theater van Bertolt Brecht – dé theaterstijl die Theater De Steeg zelf gebruikt in haar voorstellingen. Door middel van laagdrempelige oefeningen ontdekken leerlingen hoe theater zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld en hoe vorm en spel steeds veranderden. Wat kunnen jouw leerlingen verwachten? Het ervaren van de eerste vormen van theater met maskerwerk uit de oudheid. Ze maken kennis met de expressieve commedia dell'arte-maskers uit de middeleeuwen. Ze eindigen in de jaren ’20/’30 en spelen een korte scène in de stijl van het epische theater. Ze ontdekken elementen die ze later kunnen herkennen in een voorstelling van Theater De Steeg! Deze workshop is een inspirerende manier om kunstgeschiedenis tot leven te brengen en theater op een actieve manier te ervaren.
Ik geniet me suf
Theater De Steeg
Het algemene beeld van studenten is dat ze continu aan het feesten en flirten zijn, dat ze nachten doorhalen met vrienden en het gezellig hebben met huisgenoten, dat ze actief zijn in commissies en verenigingen en tussendoor een beetje studeren. Je studietijd is de tijd van je leven! Je geniet je suf! Toch?! En voelt maar liefst 23% van de jongeren van 18-25 jaar zich eenzaam en 10% zelfs ernstig eenzaam (CBS – Jeugdmonitor 2020). Zij worstelen met de druk van het studeren en continu moeten presteren en de sociale druk van overal bij moeten zijn en niks mogen missen. Want daar zit je dan, in je kamertje in een stad die je nog niet kent, met huisgenoten met wie je niet echt een klik voelt. Alles is nieuw, je maakt je druk over je studie, wordt doodmoe van al die feestjes en verenigingen, je slaapt slecht en trekt je steeds meer terug. De drempel om te zeggen dat je niet gelukkig bent, dat je twijfelt, dat je je alleen voelt en soms depressief bent is hoog. Want dat is niet cool en misschien doe je gewoon niet genoeg je best… Toegeven dat het niet goed gaat voelt als toegeven dat je faalt. Dus hou je naar buiten toe vol dat alles super gaat: #ikgenietmesuf! Met de voorstelling #ikgenietmesuf maken we eenzaamheid bespreekbaar. Het helpt jongeren om wél aan de bel te trekken, zich uit te spreken, een luisterend oor te bieden of een helpende hand uit te steken. Want eenzaamheid los je alleen samen op.
Het Gevolg
Theater De Steeg
EEN THEATERSTUK OVER FASCISME EN BUITENSLUITING Wiens waarheid volg je? Wat is waarheid, wat is nep, welke feiten geloof je en wat doe je als je niet meer wilt volgen? Zwijg je of kom je in opstand? Allemaal vragen die centraal staan in de voorstelling Het Gevolg. In de voorstelling loopt het experiment van een ambitieuze docent flink uit de hand. Hij wil op een originele manier uitleggen hoe fascisme en buitensluiting ontstond in de 2e wereldoorlog en hoe dit opnieuw zou kunnen plaatsvinden. Het spel dat hij daarvoor verzint, wordt door sommige leerlingen zo fanatiek gespeeld dat het totaal ontspoort. Later proberen een paar oud-leerlingen het drama dat het experiment veroorzaakte te reconstrueren. Elke leerling heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen waarheid. Wat is er echt gebeurd? Wie geloof je? Wie volg je? De leerlingen komen terecht in een verwarrend spel vol uitsluiting, met als inzet broederschap, solidariteit en geweld. Weet iemand nog wel waar de fantasie ophoudt en het echte leven begint? In Het Gevolg stapelen leugens en geheimen zich steeds verder op. Het Gevolg is een spannende voorstelling waar de jonge toeschouwers de hele tijd tussen verschillende waarheden heen en weer worden geslingerd. Waar de personages een beroep doen op de sympathie van de toeschouwer, door uit te leggen waarom ze hebben gedaan wat ze hebben gedaan. Wie neemt de verantwoordelijkheid? Wat zijn de consequenties en hoe draag je die? In het gesprek na afloop van de voorstelling worden jongeren persoonlijk bevraagd hoe zij in dergelijke situaties hadden gehandeld. *Het Gevolg is een bewerking op de theatertekst van Casper van der Putte gemaakt voor Het Experiment van HNTjong en geïnspireerd het verhaal Duitse hitfilm Die Welle. En wordt mede mogelijk gemaakt door: Emmaplein Foundation en VFonds
Linosnede workshop
Marin Alkema
In deze workshop leer je over de techniek linosnede. Je leert welke beroemde kunstenaars hiermee werkten, maar vooral hoe jij zelf met deze techniek een mooie afdruk kan maken. Er is mogelijkheid voor complete vrijheid en vooral technische uitleg, maar ik kan ook een toepasselijke opdracht geven. Deze workshop is beschikbaar vanaf klas 3 van de middelbare. Kleine groepen kunnen op locatie langskomen.
Cameraperspectief film workshop
Marin Alkema
In deze workshop leren tieners hoe films in elkaar zitten. Camerawerk in films versterkt het verhaal enorm en hoe kunnen tieners dit zelf toepassen en op hun eigen telefoon prachtige films maken? We duiken eerst de geschiedenis van film in en de tieners leren over belangrijke figuren in de filmgeschiedenis. Dan kijken we wat fragmenten waarin cameraperspectief wordt ingezet om het verhaal te versterken. De opdracht die de tieners krijgen hangt af van de tijd die beschikbaar is. Ik heb een simpele opdracht cameraperspectief in de aanbieding, waarbij leerlingen op experimentele wijze verschillende standpunten uitproberen. Ook heb ik een opdracht die wat uitgebreider is waarbij de leerlingen in groepen echt een film maken met een verhaal en hierbij de cameraperspectief theorie toepassen.
Collage stopmotion
Marin Alkema
In deze workshop leer je om met de techniek collage een verhaal te maken en dit in een stopmotion video tot leven te laten komen. De opdracht wordt in kleine groepen uitgevoerd, van ongeveer 3 leerlingen.
Collage dadaïsme
Marin Alkema
In deze les over collages maken, leer je wat het dadaïsme is en hoe zij dat deden. Mensen denken vaak bij collages maken aan een soort moodboard maken, maar in deze les leer je compleet los te laten dat een collage echt mooi moet zijn of betekenis moet hebben. Kunst mag ook nergens over gaan en collage is een mooi startpunt om dit toe te passen. Probeer bijvoorbeeld eens met je ogen dicht alle plaatjes uit te scheuren en kijk wat je dan overhoudt om op te plakken. Deze les is voor de leeftijdsgroep 10-15.
Portret
Door van der Keur, illustrator en zakelijk tekenaar, docent
De kinderen leren tijdens de workshop hoe je een portret kunt tekenen. Dit kan desgewenst met verschillende materialen, denk bijvoorbeeld aan houtskool, potlood, of plakkaatverf, maar linosnede of monoprint behoort ook tot de mogelijkheden. Max 15 deelnemers per les.
Oorlogsjaren
Merel Thomese cultuureducatie
Herbeleef de oorlogsjaren en vier 80 jaar Vrijheid! Stap in de geschiedenis en ontdek hoe de Tweede Wereldoorlog Westerwolde heeft gevormd! Met het lesproject Oorlogsjaren beleven leerlingen van groep 7 en 8 de impact van oorlog en de betekenis van vrijheid. Dit interactieve lespakket, onderdeel van de Canon van Westerwolde, brengt historische gebeurtenissen tot leven met boeiende verhalen, opdrachten en excursies. Door de ogen van tijdgenoten ervaren leerlingen hoe het was om te leven in oorlogstijd en wat de bevrijding betekende. Drie vensters op het verleden: 1935 – Kamp de Beetse: Het leven in een werkkamp vóór de oorlog. 1940 – De Duitse inval: De impact van de bezetting op Westerwolde. 1945 – De Bevrijding: De weg naar vrijheid en de wederopbouw. Maak geschiedenis tastbaar in de klas en tijdens excursies op een historische locatie in je eigen omgeving. Doe mee en laat leerlingen 80 jaar vrijheid bewust ervaren!
Workshop in Werkman technieken, druktechniek op papier
Mary Velthoen
Druktechniek op papier met blokprintinkt en rollers. De leerling kan vormen naar de verbeelding of vanuit de waarneming ontwerpen en uitsnijden of knippen. De leerling kan een eigen beeldverhaal vertellen naar aanleiding van het workshopthema. Het thema kan in overleg worden vastgesteld. Bijvoorbeeld een gedicht verbeelden, het thema vrijheid. Jouw verleden en toekomst dromen.
TAAL EN BEELDENDE VORMING
* Krebh * Heleen van den Broek
Een cursus voor leerkrachten die meer leven willen realiseren in hun werk. Veel leerkrachten weten dat het belangrijk is om leerlingen ook met de handen te laten denken en werken: experimenteren met materialen, verschillende technieken verkennen, creativiteit ontsluiten en een eigen smaak ontwikkelen. Toch komen maar weinig leerkrachten eraan toe, want er moet al zo veel… In deze cursus leer je verschillende technieken om beeldend te werken, maar ook hoe je beeldende vorming kunt integreren met de inhouden van jouw taalonderwijs: niet stapelen, maar verrijken! Zo kunnen schrijfproducten van kinderen als startpunt dienen voor een beeldende uitwerking, werk je door te kijken naar kunst en erover te praten aan de mondelinge taalontwikkeling, en onderschrijf je het belang van een foutloze tekst wanneer je deze gaat illustreren, presenteren of bundelen: kunst is een prachtig medium om je onderwijs leuker en betekenisvoller te maken! De bijeenkomsten zijn actieve lessen waarin taal en kunst steeds aan elkaar worden gekoppeld. We zullen veel technieken zelf uitproberen. Daarna bespreken we samen hoe je dit kunt inzetten in je eigen groep. Doordat er leerkrachten uit verschillende bouwen bij elkaar zitten, kan deze toepassing voor iedereen anders zijn. We geven je veel praktische handvatten voor je eigen praktijk. Je gaat vol ideeën en inspiratie weer naar je eigen groep. Inhoud In vier bijeenkomsten komen aan de orde: • Werken met taalrondes en beeldende opdrachten bij eigen teksten; • Beeldende technieken: stempelen, sjabloneren, collage, tekenen, krijt, schilderen, aquarelpotlood, krijt, ecoline, textiel, media, boetseren, werken met kosteloos materiaal, boeken maken; • Theorie en praktijk: beeldende vorming koppelen aan taalonderwijs en andersom, inclusief aandacht voor de nieuwe kerndoelen Nederlands; • Reflectie op de uitgevoerde lessen en op beeldend werk van kinderen. De cursus is voor leerkrachten primair onderwijs en wordt gegeven op: (1e ronde 2025 - 2026) 1 oktober - 5 november - 3 december - 7 januari of (2e ronde 2025 - 2026) 4 maart - 1 april - 6 mei - 3 juni Er wordt gewerkt van 15.00 - 17.30 uur in het Krebh Lokaal, Travertijnstraat 12, Groningen
Klappen voor Bart - cabaret over pesten
Klappen voor Bart
Klappen voor Bart is een cabaretprogramma over pesten. Bart werd zelf op school jarenlang getreiterd en geslagen vanwege zijn hazenlip. En nu is hij terug als cabaretier. In een knallende voorstelling vol zelfspot vertelt hij wat hij allemaal heeft meegemaakt. Over zijn angst om naar school te gaan. Over nooit opgeven ondanks alles. En over hoe trots hij is dat hij dit nu op scholen durft te doen. Een steun in de rug voor alle jongeren die op dit moment worden gepest, en een dwingende oproep aan iedereen die het ziet gebeuren: word geen meeloper, maar doe iets. De voorstelling speelt al een aantal jaar op middelbare scholen. Veel scholen boeken de voorstelling elk jaar opnieuw, van praktijkschool tot gymnasium. Ook krijgen we erg positieve recensies. We passen de voorstelling regelmatig aan op nieuwe ontwikkelingen in social media. Bij de voorstelling zit ook een boeiend lespakket met prikkelende video's en opdrachten. Dat is kant en klaar, zodat het voor de docent weinig voorbereidingstijd in beslag neemt. We nemen professioneel licht en geluid mee, dus u hoeft alleen te zorgen voor een verduisterde speelruimte met zitplaatsen en stroom. Dat kan een aula zijn, maar ook een gymzaal, theater of cultuurcentrum in de buurt. Vervolgens spelen we 1,2 of 3 voorstellingen voor maximaal 100 leerlingen per keer. Tot slot hebben we iets meer dan een uur nodig om af te breken.
Ervaar de Kunstwerf- Kom meemaken- De rondleiding
Jonge Harten Theaterfestival
Het educatieve aanbod van de Kunstwerf zoekt naar datgene wat verteld mag worden. Hoe existentieel of minuscuul dat ook is. Iedereen heeft een verhaal. Samen met onze professionele verhalenmakers duik je in verschillende disciplines en beleef je de Werf zoals jij dat wilt. Maak mee, vertel of speel jouw verhaal! Wij openen onze deuren en gaan samen aan de slag. Een unieke ervaring van begin tot eind. Begin bij het begin. Jij leert ons kennen en wij jou. KOM MEEMAKEN – de rondleiding Wil je meemaken wat de Kunstwerf is? Weten wat zich achter alle deuren afspeelt? Kijken in de verborgen uithoekjes en de grootse zalen? Weet dan: verbeelding is de sleutel die hier alle deuren opent. Tijdens ‘KOM MEEMAKEN – De Rondleiding’ maak je kennis met de Kunstwerf: een plek waar verhalen worden gemaakt. Ontmoet authentieke makers en ontdek alles wat er op deze creatieve plek gebeurt. Je woont een repetitie bij en dompelt je onder in alles wat er nodig is om een verhaal naar het podium te brengen. Licht, geluid, kostuums, techniek en alles wat zich achter de schermen afspeelt; jij gaat ervaren hoe het werkt.
Ervaar de Kunstwerf: Kom spelen - De masterclass
Jonge Harten Theaterfestival
Het educatieve aanbod van de Kunstwerf zoekt naar datgene wat verteld mag worden. Hoe existentieel of minuscuul dat ook is. Iedereen heeft een verhaal. Samen met onze professionele verhalenmakers duik je in verschillende disciplines en beleef je de Werf zoals jij dat wilt. Maak mee, vertel of speel jouw verhaal! Wij openen onze deuren en gaan samen aan de slag. Een unieke ervaring van begin tot eind. Begin bij het begin. Jij leert ons kennen en wij jou. KOM SPELEN – De masterclass Wil jij graag echt de diepte in? Kom dan spelen op de Werf! De makers op de Kunstwerf hebben de skills om alle verhalen naar het podium te brengen. We hebben alle middelen in huis. Voor we je achter alle creatieve deuren op de Werf laten kijken, zijn we razend benieuwd naar de verhalen die er in jou huizen. Jij hebt iets te vertellen. Wij luisteren met ingehouden adem. Tijdens ‘KOM SPELEN – De masterclass’ vormen we een groep van makers. Zes uur lang gaan we de vloer op en wordt de groep begeleid door professionals. We gaan verder dan de workshop en kijken collectief welke verhalen er leven binnen de groep. Welke impact willen jullie maken? En wat is de beste manier om dat te doen? Deze dag maken jullie de vertaalslag; van binnen naar buiten. Op het podium. Groots in kwetsbaarheid, met een verhaal dat de buitenwereld mag ontmoeten.
Ervaar de Kunstwerf: Kom vertellen - De workshop
Jonge Harten Theaterfestival
Het educatieve aanbod van de Kunstwerf zoekt naar datgene wat verteld mag worden. Hoe existentieel of minuscuul dat ook is. Iedereen heeft een verhaal. Samen met onze professionele verhalenmakers duik je in verschillende disciplines en beleef je de Werf zoals jij dat wilt. Maak mee, vertel of speel jouw verhaal! Wij openen onze deuren en gaan samen aan de slag. Een unieke ervaring van begin tot eind. Begin bij het begin. Jij leert ons kennen en wij jou. KOM VERTELLEN – De workshop Ben je benieuwd welke verhalen wij op de Werf vertellen? Wij zijn minstens zo benieuwd naar die van jou. Laat ons weten wanneer je wilt komen. En vergeet niet je eigen verhalen mee te nemen! Tijdens ‘KOM VERTELLEN – De workshop’ maak je kennis met de verhalenvertellers van de Kunstwerf. Wat is er voor nodig om een verhaal naar het podium te brengen? Je gaat zelf aan de slag met onze professionele makers en duikt in verschillende disciplines. Volg een workshop beweging en laat je lijf spreken. Of pak een instrument en laat het je stem vertalen. Misschien zet je een masker op en speel je wat er volgens jou in de wereld in mag zijn. Hoe jij je verhaal ook wilt vertellen, samen gaan we op onderzoek uit. Aan het einde van de workshop presenteer je je verhaal en maken we samen met de groep één performance. Waarmee we elkaar inspireren en waar voor ieder verhaal tijd, plek, en ruimte is.
Assepoester
Stichting de vertellende piano
De vertelster kijkt in haar eeuwenoude vertelbol en ziet een meisje verdrietig en alleen zitten voor de open haard. Ze wordt gepest door haar oudere zusjes. Samen met de klas besluit de vertelster om het meisje te helpen, het meisje heet Assepoester. Assepoester is een muzikale voorstelling van de vertellende piano. Het verhaal van Assepoester wordt in deze voorstelling als rode draad gebruikt om kinderen op speelse wijze in aanraking te laten komen met klassieke muziek. De voorstelling bevat veel interactieve elementen om de kinderen in het verhaal te betrekken. Samen gaan we zingen, dansen en bewegen, om zo het verhaal en de klassieke muziek te beleven. Tover je mee?
Paniek! Waar is de muziek?
Stichting de vertellende piano
In een bos hier niet zo ver vandaan, komt de zon langzaam op. De dieren worden elke dag heerlijk wakker van de mooiste klanken. Maar op een dag is het stil…muisstil. Alle dieren in het bos verslapen zich! Help mee met zoeken. Wie maakte elke ochtend die mooie muziek en belangrijker, waarom is deze geheime muzikant ermee gestopt? De vertellende piano laat jonge kinderen op een leuke en vrolijke manier kennis maken met klassieke muziek. Een voorstelling vol emotie en begeleid door live pianomuziek. Samen met de kinderen gaan we zingen, dansen en feest vieren.
Acrobaat Kees heeft hoogtevrees
Stichting de vertellende piano
Acrobaat Kees is koorddanseres. Tijdens het hoogtepunt van haar act in het circus, laat iemand op rij één een hele harde scheet. Acrobaat Kees schrikt hier zo van dat ze naar beneden valt en vanaf dat moment hoogtevrees heeft. Kees besluit weg te lopen van het circus en ze verdwaalt in het bos. Lukt het acrobaat Kees om de weg terug te vinden naar het circus en van haar hoogtevrees af te komen? Het verhaal van Acrobaat Kees wordt in deze voorstelling als rode draad gebruikt om kinderen op speelse wijze in aanraking te laten komen met klassieke muziek. We gaan samen zingen, dansen en nog meer om zo het verhaal en natuurlijk de klassieke muziek te beleven. Het is een verhaal dat leert dat je je angsten kan overwinnen.
Muzieklessen vol avontuur | Kinderboekenweek 2025
BOOM BOOM CLAP
Wij dompelen in oktober 2025 jouw school muzikaal onder in het Kinderboekenweek thema van dit jaar! Speciaal voor de Kinderboekenweek hebben we voor alle groepen van de basisschool nieuwe muzieklessen ontworpen, helemaal passend bij het thema Vol avontuur. Elke les bevat een nieuw geschreven lied en een selectie aan passende werkvormen zoals spelen, ontwerpen, luisteren, bewegen of creëren. In oktober 2025 gaan wij op pad en komen we graag een dag muziekles geven op jouw school. Zit jij klaar voor avontuurlijke muzieklessen?
Hippe Gasten on tour
Hippe Gasten
Wij Hippe Gasten, verzorgen een Amerikaanse Schoolbus Show. Onze Amerikaanse Schoolbus is een unieke podiumwagen. We rijden er mee het schoolplein op en binnen 10 minuten staan we te spelen voor de hele school. Ons popconcert is geschikt voor kinderen van groep 1 t/m 8. Succes gegarandeerd met onze Amerikaanse Schoolbus Show, want wij zorgen voor een flinke dosis interactie, waardoor de betrokkenheid en het enthousiasme van de kinderen groot is. De kinderen genieten met volle teugen van (misschien wel hun eerste) popconcert! Voor een indruk van de Amerikaanse Schoolbus: https://youtu.be/QGfwe68cpZg?si=jwUdRhA3bMnc4wE8 (1 min 15) Ter voorbereiding of verwerking is er de mogelijkheid om gebruik te maken van ons lespakket met daarin o.a. aandacht voor dans, informatie over instrumenten en rockmuziek, creatieve opdrachten, tekst verklaren, schrijven en meer. De kinderen verdiepen zich in alles wat met een muziekoptreden te maken heeft, waardoor de show context krijgt en de kinderen betekenisvol leren. Het lespakket sluit aan bij de kerndoelen. Neem een kijkje in ons zeer laagdrempelige, handzame Padlet-lespakket: https://youtu.be/QXPX7c54_wE (2 min 15) (De prijs van de show is extra aantrekkelijk wanneer we op één dag op 2 of 3 scholen spelen binnen een straal van ongeveer 15 km.)
Met Hippe Gasten De Wereld Rond
Hippe Gasten
Wij, Hippe Gasten, verzorgen ook een popconcert in een theaterjasje, waarbij kinderen en leerkrachten de kans krijgen om te genieten van een theaterbezoek. Zoals je van ons gewend bent, is er volop interactie en valt er veel te beleven. Onze voorstelling wordt goed ontvangen. Voor een indruk & het verhaal: https://youtu.be/6TvUY5ttseU?si=vpXsAARRvf- Eym22 (1 min 21) Ter voorbereiding of verwerking is er de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van ons lespakket in de vorm van een werkboekje. Voor een kijk in het werkboek: https://www.hippegasten.nl/downloads/index.php